Pidä huolta ystävästä -hevosen palautuminen

Lauantai 17.4.2021 klo 21.06 - Maria

17e78d8c-de22-45e9-9d66-73571df9a03c.jpg

Hevonen on pakoeläin ja luonto on tehnyt hevosen kohdalla vahvan jalostustyön, jotta vahvimmat yksilöt selviytyivät. Harjoituksessa on tarkoituksena hyödyntää hevosen luontaisia ominaisuuksia ja vahvistaa niitä, jotta päästään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Harjoittelussa suorituksen parantamiseksi avainasemassa on hapensaanti eli hengitys ja elimistön kyky kuljettaa happea ja lihaksiston energian tuotanto. Hevosen elimistön hapen kuljetuskykyyn vaikuttaa pernan kyky varastoida punasoluja ja vapauttaa niitä tarpeen mukaan verenkiertoon. Punasolut kuljettavat happea elimistössä. 

Hevosen lihaksisto koostuu kahdenlaisista lihassoluista. Hitaat lihassolut toimivat energian tuotannoltaan aerobisesti, eli käyttävät energian tuotantoon keuhkojen kautta elimistöön tulevaa happea. Nopeiden lihassolujen energian tuotanto on anaerobista eli lihas tuottaa energiaa ilman happea. 

Kovassa harjoituksessa ja kilpailusuorituksen aikana lihaksistossa on töissä molemmat lihassolutyypit sen mukaan, kuinka hengityksestä verenkiertoon tuleva hapen määrä riittää kattamaan lihaksiston energiantuotannon tarpeen. Kun tehdään töitä alueella, jossa hengityksen kautta saadaan riittävästi happea lihaksiston energia tarpeeseen, on käytössä hitaat lihassolut. Tällöin lihaksiston energian tuotanto on tehokkaampaa mutta hitaampaa. 

Kun lihaksen rasitus on kovaa, on solun energian tarve suurempi kuin mitä hitaat lihassolut pystyvät tuottamaan. Tällöin käyttöön tulee nopeat lihassolut, jotka pystyvät tuottamaan energiaa anaerobisesti ja nopeammin ja ilman happea. 

Harjoituksen ja kilpailun aikana käytetään eri lihaksen energiantuotanto tapoja riippuen treenin kestosta ja raskaudesta. 

Anaerobisen harjoitusosan aikana energian tuotannon lopputuotteena syntyy lihaksistoon maitohappoa. Maitohappo hajoaa jatkuvasti elimistössä vety- ja laktaatti-ioneiksi. 

Lihaksiston kipukokemus on monimutkainen mekanismi, mutta todennäköisesti kipukokemus syntyy, kun maitohapon hajoamistuotteena syntyvät vetyionit laskevat veren pH arvoa. Tällöin lihassolun poistaessa maitohappoa, happamuus solun ympärillä kasvaa ja aiheuttaa kipukokemuksen. Kun hevosen elimistön aineenvaihdunta toimii parhaalla mahdollisella tavalla, lihaksiston aineenvaihdunta pystyy pilkkomaan maitohappoa tehokkaasti  ja sitä kautta maitohapon pilkkoutuminen pois lihaksistosta nopeutuu. Mitä tehokkaammin aineenvaihdunta toimii, sitä tehokkaammin elimistö työskentelee myös veren happamuus tasapainon palauttamiseksi. 

Raskaamman harjoituksen ja kisasuorituksen aikana maitohappoa syntyy lihassoluissa enemmän kuin elimistö pystyy hajottamaan ja tällöin maitohappoa kertyy lihaksistoon. 

Maitohapon poistuminen ja veren pH tasapainon palautuminen lihaksistosta vaatii hyvin toimivan aineenvaihdunnan ja lepoa lihaksistolle.  Näin lihaksisto ehtii palautua harjoituksesta ja seuraavassa harjoituksessa tai kisoissa lihaksisto pystyy maksimisuoritukseen. 

Palautumista voi ja kannattaa tukea lihasten levon aikana. Palautumista tukemalla voidaan sekä lyhentää palautumisaikaa että vähentää hevosen lihaksistosta aiheutuvaa kipukokemusta. 

Äänimaljahoidon vaikuttavuus palautumiseen perustuu aineenvaihdunnan parantamiselle lihaksistossa ja koko elimistössä. Samalla hoito rentouttaa lihaksistoa ja muuta elimistöä sekä edistää kisan aiheuttaman stressin purkautumista tasapainottamalla hermostoa.

kuva c @darcyscastlequeen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: äänimaljahoito, treeni, palautuminen, hevonen, lihaksisto,