Omat arvot menestyksen takana

Maanantai 28.12.2020 - Maria


Työssäni autan ihmisiä jaksamaan paremmin ja löytämään itsensä kaiken kiireen ja tietotulvan keskeltä. Uskon, että jokaisessa meissä on voima ja ratkaisun avaimet oman näköiseen hyvään elämään. Nykypäivän kiireen ja tietotulvan keskellä tarvitaan välillä joku ulkopuolinen sysäys noiden avainten löytymiseen.

Sysäys voi olla oikea kysymys, hetki rauhaa ja aikaa ajattelulle tai rauhallinen mielen hiljentyminen. Sopiva sysäys oikeassa hetkessä vie ison askeleen eteenpäin ja pieni sysäys jossain hetkessä saattaa auttaa avaimia pysymään käsissä ja antaa pienen askeleen oikeaan suuntaan.

Itse olen löytänyt avaimiani silloin, kun olen rohkeasti lähtenyt kohti unelmiani ja samalla pois mukavuusalueeltani.  Olen todennut, että kaikki unelmat vaativat työtä, mutta ne vaativat myös hiljentymistä ja pysähtymistä sen äärelle mikä on olennaista ja merkityksellistä.

Silloin kun en ole vauhdissa hiljentänyt ja pysähtynyt miettimään, on vauhti kiihtynyt ja lähes tullut vedettyä mutka pitkäksi ulos unelmien polulta. Silloin olen huomannut suorittavani jonkun toisen määrittelemää elämää. Suorittavani elämää, jota kuvittelen muiden minulta odottavan ja jossa huomaan väsyväni.  

Aiemmin ajattelin, että unelmat ovat jotain kivaa ja arki ja työ puurtamista. Tällaisen ajattelun kautta minulla oli uskomus, että unelmien tavoittelu vaatii ”irtiottoa” ja jotain valtavia elämän muutoksia. Näin ajattelin siinä vaiheessa, kun ruuhkavuodet olivat pahimmillaan ja elämä koetteli toden teolla joka puolelta ja koko ajan. Itselläni ei ollut mahdollisuutta lähteä arkea pakoon kuukaudeksi, viikoksi tai edes useammaksi päiväksi ja siinä vaiheessa olo oli aika toivoton. Kuitenkin elämä toi eteen pieniä asioita, mentoreita, valmentajia, ystäviä, joiden kautta pala palata aloin oivaltaa, että muutoksen ei tarvitse tulla isosti-kaikki-tänne-nyt-heti, vaan jokainen pieni asia on askel kohti unelmaa. Tämä oli yksi ensimmäisistä avaimista oman muutokseni polulla.

Olen myös monesti törmännyt ajatukseen, jossa kova yritysmaailma/liike-elämä ja intuitiivinen ihmislähtöinen läsnä oleva ajattelu ovat toisiaan poissulkevat eivätkä sovi saman katon alle. Itse olen vahvasti toteuttanut molempia yhtä aikaa sekä omassa arjessani että omalla urallani. Mielestäni molemmat puolet kuuluvat elämään ja tuovat paljon kaivatun tasapainon. Minussa on kaksi puolta. Toinen puoli kaipaa rauhaa ja rakkaudellista läsnäoloa, lempeyttä. Elää luonnon ja eläinten pyyteetöntä ja aitoa kohtaamista ja rehellisyyttä. Toinen puoli nauttii työelämän haasteista, business maailman vauhdista ja käänteistä, kovasta työstä ja menestyksen tavoittelusta. Molemmat puolet ovat osa minua ja molemmissa yhdistyy ihmisyys, vuorovaikutus ja aito läsnäolo. En olisi minä ilman toista, en olisi tasapainossa. Tasapainon löytyminen on vaatinut matkan itseeni ja kaikki kohtaamiset ylä- ja alamäkineen. Tämän matkan varrella olen saanut auttaa muita löytämään omaa polkuaan, olen saanut sparrata, tukea ja kannustaa teenpäin. Välillä toimia peilinä ja kysyä oikeat kysymykset oikeiden avainten löytymiseksi. Olen myös saanut olla näkemässä ja tuntemassa hienoja kohtaamisia hevosten ja ihmisten välillä. Kuinka jokainen tulee kuulluksi ja kuinka on opittu ymmärtämään toista, kuinka yksipuolisuus on muuttunut vuorovaikutukseksi ja kuinka eri jalkaa menevät ovat löytäneet yhteisen tanssin. Tasapainon.

Minulla on vahva halu tuoda ihmisille tätä tasapainoa siihen arkeen, jossa elämme. Suuri osa meistä tasapainoilee omassa elämässään ja arjessaan työn ja vapaa-ajan kanssa. Miten tasapainottaa hektinen työelämä ja itsensä kuunteleminen ja rauha. Miten tehdä järkeviä päätöksiä kiireen keskellä ja ennen kaikkea miten kesyttää kiire. Miten pysyä omana itsenään ja mennä kohti unelmiaan, kun samanaikaisesti monelta suunnalta tulee painetta olla tietynlainen ja kerrotan miten pitäisi elää ja olla, miten olla menestynyt. Uskon, että ihmisläheisyys ja ihmisten välinen vuorovaikutus ovat suurin arvo tämän päivän arjessa, arjessa joka on muuttunut paljon muutaman viime vuosikymmenen aikana.

Menestys on asia, jonka jokainen itse määrittää. Jos menestyksen määrittelyn jättää muille, mennään metsään. Silloin menestys on usein jotain ulkoa annettua, jotain jota suoritetaan tietyin mittarein (raha, autot, asunto, kesämökki, vaatteet, harrastukset) ja asioita saavuttaakseen tehdään omaa arvomaailmaa tai omaa intuitiota vastaan.

Mittareissa ja menestymisessä ei ole mitään pahaa, kunhan kaikki lähtee itsestä ja pohjautuu omiin arvoihin ja omiin unelmiin.

Avainsanat: arvot menestys ura työelämä tasapaino coaching


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini