Epätasapainosta tasapainoon -hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi

Maanantai 3.5.2021 - Maria


IMG_9655.jpg

Hevosen reagoidessa poikkeavasti käytöksellään, puhutaan usein hevosen hyvinvoinnista  lihaskireyksinä ja akuuteina tai kroonisina kiputiloista. Kyse on kuitenkin kokonaisvaltaisesta hyvin- tai pahoinvoinnista. Kun hevonen(tai mikä tahansa eläin) reagoi näkyvästi käytöksellään, on hyvinvoinnissa tapahtunut jo suurempi muutos. Pakoeläimenä hevonen pyrkii piilottamaan kipunsa mahdollisimman pitkään ja pitkittynyt kipu tuo mukanaan kokonaisvaltaisempaa huonovointisuutta.

Otetaan esimerkiksi ratsuhevonen, jolla on ratsastettu ja treenattu useampi päivä viikossa ja opeteltu samalla uutta. Hevonen on joutunut normaalia raskaampaan treeniin, jonka seurauksena aerobinen energian tuotanto lihaksistossa ei riitä vaan siirrytään anaerobiseen energian tuotantoon. Tällöin lihaksiston aineenvaihdunta kuormittuu ja vaatii kuormituksen purkamiseen palautumisen. Jos sama tehdään seuraavana päivänä, ei lihaksisto ole päässyt riittävästi palautumaan ja lihaksisto kuormittuu entisestään anaerobisen energian tuotannon seurauksena. Tästä seuraa lihaksiston kiputiloja ja lihasjumeja.

Kun hevosella joku lihas on kiputilassa/jumissa, vaikuttaa se koko kehoon. Hevonen välttää kiputilaisen lihaksen käyttöä ja joutuu kompensoimaan lihaksen tarvetta muilla kehon lihaksilla ja liikunta elimillä. Kun hevonen liikkuu epätasapainossa vaikuttaa epäsuhtainen liike myös hermostoon ja luurankoon. Yhden tai useamman lihaksen käytön välttely kuormittaa muuta lihaksistoa enemmän ja aiheuttaa ylimääräistä rasitusta luustolle. Jumissa oleva lihas saattaa puristaa hermoja ja epätasapainoinen liike aiheuttaa hermopinteitä muualle kehoon. Luonnostaan kiputilainen hevonen liikkuu normaalia vähemmän, mikä taas vaikuttaa aineenvaihduntaan ja sen toimintaan. Kun liikkuva eläin liikkuu vähemmän, on aineenvaihdunta hitaampaa. Kun aineenvaihdunta hidastuu, hidastuu myös lihaksiston aineenvaihdunta ja sitä myöten lihaksen paraneminen hidastuu. Kun aineenvaihdunta hidastuu, vaikuttaa se kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja sitä kautta hevosen mielialaan ja mielen hyvinvointiin. Hevosen elimistö on kokonaisvaltaisesti epätasapainossa. Kun elimistö on epätasapainossa, vaikuttaa se myös mieleen j amielen hyvinvointiin ja stressin siretokykyyn ja sitä kautta stressitasoihin.

Ylläkuvatun esimerkin tilanne vaatii pitkän ajan kehittyäkseen ja hevonen on monessa kohdin indikoinut vointiaan. Jotta hevosemme voisivat kokonaisvaltaisesti hyvin, meidän ihmisten on kuultava mitä hevoset meille kertovat. Intuitiivinen hevostaito auttaa ymmärtämään hevosta ja hevosen viestejä sekä luomaan aitoa läsnäolevaa yhteyttä hevoseen. Hevosen tasapainoisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä ja palauttajana Äänimaljojen värähtely toimii kokonaisvaltaisesti. Äänimaljahoidot värähtely ja sointi rentouttavat ja tasapainottavat kehoa ja auttavat kehoa, hermostoa ja mieltä palautumaan. Hoidoilla pystytään tasapainottamaan epätasapainossa olevaa kehoa ja ylläpitämään kokonaisvaltaista tasapainoa kehossa. 

Avainsanat: intuitiivinen, hevostaito, horsewhisperer, horselistener, sydän, yhteys, hevoskuiskaaja, äänimalja, äänimaljahoito, soundsforhorses, kokemuksellinen valmennus, kokemuksellisuus, coaching


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini